Tegemoetkoming arbeidsongeschikten

In september van elk jaar betaalt UWV de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten aan mensen die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn. Deze tegemoetkoming is € 252 netto. Dit bedrag is een compensatie voor de extra kosten die je hebt door je ziekte of handicap.

 

Wie krijgt de tegemoetkoming?

Als je arbeidsongeschikt bent, krijg je de jaarlijkse tegemoetkoming van UWV als je op 1 juli:

  • recht hebt op een arbeidsongeschiktheidsuitkering van UWV (WAO-, WIA-, Wajong- of WAZ-uitkering);
  • 35% of meer arbeidsongeschikt bent;
  • verzekerd bent voor de AWBZ.
 
Hoe ontvangt u de tegemoetkoming?

Als u in aanmerking komt voor de tegemoetkoming, hoeft u niets te doen. UWV betaalt de tegemoetkoming tegelijk met de betaling van uw uitkering in september. Meestal krijgt u de tegemoetkoming via UWV. Maar soms via uw werkgever. Dat hangt van uw situatie af.

 

Betaling van de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten

In de meeste situaties maakt UWV de tegemoetkoming over op uw rekening. U hoeft hiervoor niets te doen. Ontvangt u uw uitkering via een andere organisatie dan UWV of via uw werkgever? Dan betaalt die werkgever of organisatie u de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten.

 

Wanneer ontvangt u de tegemoetkoming?

Wij betalen tegemoetkoming tegelijk met de betaling van uw uitkering in september. Hierover krijgt u een brief. Ontvangt u uw WAO-, WIA-, Wajong-, of WAZ-uitkering via een andere organisatie dan UWV of via uw werkgever? Dan kunt u de tegemoetkoming iets later ontvangen. Uw werkgever of de organisatie moet het bedrag aan u doorbetalen. Uiterlijk in oktober ontvangt u de tegemoetkoming.

 


Waarom betaalt UWV de tegemoetkoming niet rechtstreeks?

Als u uw uitkering niet rechtstreeks van ons ontvangt, maar via een andere organisatie of uw werkgever, hebben wij geen rekeningnummer van u. Wij kunnen de tegemoetkoming niet storten op een andere rekening dan de rekening waarop wij de maandelijkse uitkering storten. Daarom vragen wij de werkgever of organisatie deze tegemoetkoming ook aan u over te maken.

 
Heeft u schulden?

Als u schulden heeft, mag een beslaglegger geen beslag leggen op de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten. Zit u in een traject voor schuldhulpverlening en betalen wij uw uitkering aan de schuldhulpverlener? Dan maken wij ook de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten over aan deze schuldhulpverlener.

 

 

Bron: UWV

 

 

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante