Woonkostentoeslag

 

De woonkostentoeslag is een tijdelijke aanvulling op het inkomen, speciaal bedoeld om de huur of hypotheek te betalen. De woonkostentoeslag is bedoeld voor mensen van wie het inkomen door omstandigheden plotseling erg laag is, waardoor de woonkosten te hoog zijn. Daarvoor kunnen verschillende redenen zijn, bijvoorbeeld een ziekte, scheiding of werkloosheid.

 

Voorwaarden

Is uw inkomen (plotseling) gedaald, bijvoorbeeld als u uw baan bent kwijtgeraakt of als u na een scheiding de hypotheek alleen moet opbrengen? Heeft u geen recht op huurtoeslag? Dan kunt u mogelijk in aanmerking komen voor woonkostentoeslag. Informeer bij uw gemeente naar de exacte voorwaarden.

 

Woonkostentoeslag bij een huurwoning

Indien de huur van uw woning hoger is dan de huurtoeslaggrens, kunt u mogelijk voor een bepaalde periode een woonkostentoeslag ontvangen. De netto woonkosten ('rekenhuur' bij toeslagen) dienen per maand boven de huurtoeslaggrens te liggen.

 

Woonkostentoeslag bij een eigen woning

Indien u eigenaar bent van en woont in een koopwoning, kunt u mogelijk ook in aanmerking komen voor een woonkostentoeslag. Bij een koopwoning gaat het om een tegemoetkoming in de kosten. Hierbij kan gedacht worden aan: hypotheekrente (alleen rente, geen aflossing), opstalverzekering, onroerendezaakbelasting, erfpachtcanon, onderhoudskosten, rioolrecht waterschapsbelasting

 
Hoogte en aanvragen woonkostentoeslag

De hoogte van de woonkostentoeslag is afhankelijk van de hoogte van de huur of de hypotheekrente. Ook wordt rekening gehouden met de hoogte van uw inkomen en vermogen. Woonkostentoeslag is een vorm van bijzondere bijstand. Uw vraagt woonkostentoeslag aan bij de sociale dienst in uw gemeente. U hoeft geen bijstandsuitkering te hebben om voor woonkostentoeslag in aanmerking te komen.

 

 

 

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante