Zorg en hulpmiddelen tijdens vakantie

Er zijn mogelijkheden om zorg op je vakantieadres te ontvangen zowel in Nederland als in het buitenland. Je dient dan wel geïndiceerd te zijn voor thuiszorg. Voor het buitenland gelden strengere voorwaarden.

(Thuis)zorg in Nederland

Indien je zorg op je thuisadres ontvangt, dan bestaat er de mogelijkheid om je gebruikelijke zorg ook te ontvangen op het vakantieadres. Je dient dan wel een geldige indiciatie  te hebben voor Zorg in Natura of je ontvangt een Persoonsgebonden budget (PGB). Je wijkverpleegkundige kan je infomeren hoe je dit kunt regelen. Er zijn ook bureaus die je hierin kunnen ondersteunen en sommige vakantieparken hebben een samenwerking met thuiszorgorganisatie in de buurt. Kleine gastverblijven bieden soms zelf persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding omdat ze bijvoorbeeld een verpleegkundige achtergrond hebben.

(Thuis)zorg in het buitenland

Voor vergoeding van hulp in het buitenland gelden strenge voorwaarden. Je moet in Nederland een indicatie hebben voor thuiszorg en de hulp ter plaatse moet gegeven worden door een instelling die voldoet aan de Nederlandse normen voor thuiszorg.

Meerdere organisaties bemiddelen in (thuis)zorg tijdens de vakantie. De Samenwerkende Buitenlandse Zorgorganisaties werken in principe samen met Nederlandse verzorgenden die ter plaatse wonen.

De zorg kan bestaan uit:

  • verpleging
  • persoonlijke verzorging
  • huishoudelijke verzorging
  • nachtzorg/24-uurszorg
  • hulpmiddelen
  • aangepast vervoer

Spoedeisende hulp in het buitenland

Voordat je op vakantie naar het buitenland gaat, kun je het beste een Europese Zorgpas (European Health Insurance Card EHIC) of zorgformulier aanvragen. Met de EHIC (European Health Insurance Card) heb je recht op spoedeisende hulp in alle landen van de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland en Australië. Ook voorkomt het dat verzekerden de ziekenhuisrekening moeten voorschieten.

Elke verzekerde die een basisverzekering heeft afgesloten en tijdelijk naar het buitenland gaat voor vakantie of werk, kan kosteloos een EHIC krijgen van de eigen zorgverzekeraar. In het Verenigd Koninkrijk kun je – indien medisch noodzakelijk – kosteloos geneeskundige hulp krijgen via de National Health Service (NHS); hiervoor heb je wel een Nederlands paspoort nodig.

Voor een aantal landen is de EHIC niet voldoende, maar heb je een speciaal zorgformulier nodig. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar.

Hulpmiddelen

Het kan zijn dat de accomodatie reeds over de nodige hulpmiddelen beschikt. Bijvoorbeeld hoog/laagbedden, onrusthekken, tillift, douche rolstoel- brancard etc. Maar er zijn eventueel ook mogelijkheden om hulpmiddelen bij een thuiszorgorganisatie te lenen of huren. Heb je al een thuiszorgorganisatie in de buurt van je vakantieadres gevonden voor het regelen van zorg, vraag dan ook naar de mogelijkheden van het lenen van hulpmiddelen. Mochten zij deze niet verstrekken, dan hebben ze wellicht een adresje waar dit wel kan.

PartnersHandicare Trapliften              

Vind zorg, hulp en informatieVeel bezochte onderwerpen

Wetgeving zorg
Zorgvakanties
Particuliere woonzorg
Hulpmiddelen

Wijzer per aandoening

Zorgthuis of in een instelling 
Regelingen voor mantelzorgers
Re-integratie
Jobcoach

Wat zijn de laatste hooroplossingen

Als het hoorvermogen achteruit gaat dan verloopt het horen minder goed en is er meer luisterinspanning nodig. Het slecht kunnen horen gaat gepaard met sociale isolatie, gevoelens van angst, depressie en onzekerheid. Dankzij de verschillende hooroplossingen die worden aangeboden kan een slechthorende naar tevredenheid horen.

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante