Pgb en trekkingsrecht

Vanaf 1 januari 2015 krijgt u het pgb niet meer op uw eigen bankrekening gestort. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) beheert dan uw budget. De SVB betaalt in uw opdracht uw zorgverleners. Dat is trekkingsrecht. Hiervoor moet u een zorgovereenkomst met uw zorgverleners hebben. De zorgovereenkomst moet zijn goedgekeurd door uw gemeente (Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 of Jeugdwet) of zorgkantoor (AWBZ of Wet langdurige zorg). Het trekkingsrecht maakt de verantwoording over uw uitgaven makkelijker. De SVB neemt namelijk een groot deel van uw financiële administratie over.

 

Voor wie geldt het trekkingsrecht?

Het trekkingsrecht geldt voor iedereen die in 2015 een pgb van de gemeente krijgt (Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en/of Jeugdwet). Het geldt ook voor iedereen die in 2015 een pgb krijgt van het zorgkantoor (AWBZ of Wet langdurige zorg). Het trekkingsrecht geldt niet voor mensen die in 2015 een pgb van de zorgverzekeraar krijge

 

Wat verandert er met de invoering van het trekkingsrecht?

Vanaf 1 januari 2015 betaalt u uw zorgverleners niet meer zelf. U geeft de Sociale Verzekeringsbank (SVB) opdracht om uw zorgverleners te betalen. Daarvoor dient u een declaratie in. Dit kan een factuur zijn, een urenbriefje of een vooraf afgesproken maandelijks bedrag. U krijgt elke maand een overzicht van uw uitgaven. Op het overzicht staat ook hoeveel budget u nog over heeft. Op de website van de SVB kunt u via ‘Mijn PGB’ altijd uw budget en alle betalingen bekijken.

De SVB betaalt uw zorgverleners alleen als er een zorgovereenkomst is tussen u en uw zorgverlener. U moet deze overeenkomst zelf sluiten. En daarna naar de SVB sturen. Heeft u nog geen overeenkomst met uw zorgverlener? De SVB heeft modelovereenkomsten die u kunt gebruiken. Deze vindt u op www.svb.nl/pgb.

 

Waarom wordt trekkingrecht ingevoerd?

Het trekkingsrecht moet fraude tegengaan. Zodat ook in de toekomst het pgb kan blijven bestaan. Het trekkingsrecht vermindert ook de administratieve lasten van pgb-houders. De SVB beheert voortaan uw budget, voert de eventuele werkgeverstaken voor u uit en zorgt voor de betalingen aan de zorgverleners.

 

Wat moet ik doen om vanaf 1 januari 2015 trekkingsrecht te krijgen?

U moet een uw zorgovereenkomst(en) opsturen naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Hierover krijgt u een brief van de SVB of van het zorgkantoor. De zorgovereenkomst moet aan bepaalde eisen voldoen. Deze eisen staan op www.svb.nl/pgb. U vindt hier ook modelovereenkomsten. U kunt de modelovereenkomsten ook telefonisch aanvragen en per post ontvangen.

Gebruikt u op dit moment automatische incasso’s? Of heeft u een machtiging afgegeven aan een zorginstelling? Vergeet dan niet deze incasso’s en machtigingen per 1 januari 2015 stop te zetten. Besteedt u uw salarisadministratie uit aan de SVB? Dan hoeft u niets te doen. De SVB zet de automatische incasso stop per 1 januari 2015. Na 1 januari 2015 blijft de SVB de salarisadministratie voor u doen.

Meer vragen met antwoorden omtrent 'Pgb en trekkingsrecht'

 

Bron: Hervorming langdurige zorg

 

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Gratis nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de wereld van zorg & hulp?

Meld je aan voor de nieuwsbrief
 

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante