Aangepaste fiets

Een aangepaste fiets kan een oplossing zijn indien het gebruik van een gewone fiets niet (meer) mogelijk is. Hierbij kan gedacht worden aan een driewielfiets, loopfiets en tandem. Aangepaste fietsen zijn nieuw en tweedehands verkrijgbaar. Soms is een vergoeding mogelijk van UWV of van de gemeente.

Algemene of speciale aanpassingen

Er zijn diverse soorten aangepaste fietsen. Het kan zijn dat een algemene aanpassingen volddoende is om fietsen mogelijk te maken. Voorbeelden hiervan zijn een motortje op de fiets of een lage instap. Men noemt ze vaak 'algemeen gebruikelijke aanpassingen'.

Soms zijn er speciale aanpassingen op maat noodzakelijk. Ook bestaan er fietsen die speciaal zijn ontwikkeld voor mensen met een beperking. Bijvoorbeeld een driewielfiets of een fietsaankoppelstuk voor een rolstoel. 

Hulpmiddelenwijzer

Via de Hulpmiddelenwijzer van Vilans kun je informatie vinden over verschillende soorten aangepaste fietsen. Je kunt bijvoorbeeld zien hoe de fietsen er uitzien, voor wie ze geschikt zijn en wat de voor- en nadelen zijn. Verder kun je bekijken welke merken, typen en uitvoeringen er te koop zijn, waar ze te koop zijn en wat ze kosten. Ook kun je de gegevens van verschillende fietsen met elkaar vergelijken.

Hoe kom je aan een aangepaste fiets?

  • Je kunt zelf een aangepaste fiets aanschaffen, nieuw of tweedehands. Er zijn websites te vinden waar tweedehands aangepaste fietsen worden aangeboden. Ook kun je informeren bij een fietsenwinkel of er tweedehands aangepaste fietsen beschikbaar zijn.

  • Mensen met een spierziekte die lid zijn van de VSN kunnen een tandem lenen.

  • Soms is het mogelijk om een aangepaste fiets vergoed te krijgen via UWV, jouw gemeente of een fonds.

Vergoeding aanvragen

Er zijn soms mogelijkheden om een vergoeding voor een aangepaste fiets aan te vragen bij UWV, gemeente of fonds. Bij welke instantie je dient te zijn, hangt af van de reden waarom je de fiets wilt gaan gebruiken:

  • Indien het gaat om een aangepaste fiets om naar werk of school te fietsen, informeer dan bij het UWV naar de mogelijkheden en voorwaarden voor het aanvragen van een aangepaste fiets

  • Indien het gaat om een fiets voor privé-gebruik (bijvoorbeeld om boodschappen te doen of vrienden op te zoeken), informeer bij je gemeente (Wmo-loket) wat er mogelijk is.

Meer informatie over aangepaste fietsen 

De Fietsersbond geeft meer informatie over aangepaste fietsen en leveranciers.

Hulpwijzer

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante