Auto-aanpassingen voor passagier

Aanpassingen aan de auto kunnen nodig zijn om een rolstoelgebruiker mee te laten rijden in de auto. Het kan bijvoorbeeld gaan om aanpassingen om de auto in en uit te komen, of om aanpassingen waardoor de passagier tijdens de reis in de rolstoel kan blijven zitten.

Een voorbeeld is een bijrijdersstoel die kan draaien en eventueel naar buiten geschoven kan worden. De passagier kan dan vanuit de rolstoel gemakkelijker op de autostoel gaan zitten. Daarnaast zijn aanpassingen mogelijk waardoor de passagier tijdens de reis in de rolstoel kan blijven zitten. Bijvoorbeeld met een verhoogd dak of een verlaagde vloer, en een systeem om de rolstoel in de auto te rijden. De rolstoel komt op de plaats van de ‘achterbank’, of de gewone passagiersstoelen worden aangepast zodat de rolstoel ertussen past.

Eigen auto aanpassen
Je kunt terecht bij een bedrijf dat is gespecialiseerd in het aanpassen van auto‘s; adressen vind je op de website van Auto Aanpasbedrijven Nederland. Als je je auto zelf laat aanpassen, moet je hem voor gebruik laten keuren door de RDW. Het aanpassingsbedrijf kan dit meestal voor je verzorgen.

Tweedehands auto kopen
Je kunt ook een tweedehands aangepaste auto kopen; die worden aangeboden op verschillende websites, bijvoorbeeld bij de Vereniging Spierziekten Nederland. Ook de verschillende auto-aanpasbedrijven bieden tweedehands auto's aan.

Vergoeding van de kosten
Voor een vergoeding van de kosten kun je een aanvraag doen bij de gemeente (Wmo-loket). Gaat het om een aanpassing voor een kind dat naar de basis- of de middelbare school gaat? Dan kan de gemeente ook leerlingenvervoer aanbieden.

De meeste gemeenten vergoeden auto-aanpassingen alleen als andere oplossingen echt niet mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan groepsvervoer of de regiotaxi.

Voorwaarden voor vergoeding

  • De passagier heeft een lichamelijke ziekte of handicap

  • Andere vervoersoplossingen zijn niet mogelijk.

Hoe regel ik dit?

  • Bepaal wat je wilt: een aanpassing van de eigen auto, een (tweedehands) aangepaste auto kopen of (af en toe) een aangepaste auto huren.

  • Bepaal welke aanpassingen nodig zijn.
    Je kunt hiervoor advies vragen bij een leverancier van auto-aanpassingen; kijk voor adressen op de website van Auto Aanpasbedrijven Nederland.

 

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante