Drempels aanpassen

Om veilig zelfstandig te blijven wonen is het belangrijk om valpartijen te voorkomen. Met name drempels en snoeren vormen een risico. Ook voor rolstoelgebruikers kunnen deze aanpassingen nodig zijn.

Drempels
Drempels zijn vaak lastig voor mensen die slecht ter been zijn en voor rolstoelgebruikers. Ze zijn er echter niet voor niets: ze houden tocht en vocht tegen. De volgende maatregelen zijn mogelijk:

  • Drempels bij de buitendeuren en badkamerdeur kunnen beter blijven zitten. Kies zo mogelijk voor lage drempels (maximaal 2 cm hoog) en zorg voor afgeronde hoeken.

  • Andere drempels kunt u (laten) verwijderen. De overgangen tussen de ruimten kun je wegwerken met afwerkstrips. Met tochprofielen voorkomt je tocht. Afwerkstrips en tochtprofielen zijn verkrijgbaar bij doe-het-zelf-zaken.

Snoeren
Over losliggende snoeren kun je gemakkelijk struikelen. Er bestaan speciale kabelgoten om de snoeren weg te werken. Je kunt ze ook met zelfklevende kabelklemmen aan de plinten vastmaken. De materialen zijn verkrijgbaar bij doe-het-zelf-zaken en woonwinkels.

Vloerkleden
Losliggende vloerkleden vormen ook een risico om te vallen. Je kunt ze het beste weghalen of er antislipmateriaal onder bevestigen.

Andere adviezen
Je kunt nog vele maatregelen nemen om je woonruimte veiliger te maken. Denk bijvoorbeeld aan een draadloze telefoon, zodat je niet over het snoer kunt struikelen. Moet je spullen pakken die hoog liggen? Gebruik dan een goede huishoudtrap in plaats van een stoel of krukje. Zorg ook voor voldoende loopruimte of ruimte om met de rolstoel te draaien.

Hoe regel ik dit?
Veel van bovenstaande maatregelen kun je zelf nemen, of met hulp van familie of vrienden. Je kunt ook een klussendienst inschakelen om de aanpassingen uit te voeren. Je vindt adressen van klussendiensten in je gemeente in de telefoongids.

Soms vergoedt de gemeente de woningaanpassingen, bijvoorbeeld als je een lichamelijke ziekte of beperking hebt. De gemeente zal met je bespreken welke maatregelen nodig zijn om in je  woning te blijven wonen. Soms is een vergoeding mogelijk om je woning zo aan te passen dat je langer zelfstandig kunt blijven.

Meer informatie over veilig bewegen in huis
Voor meer informatie kun je terecht bij:

Bron: www.regelhulp.nl

PartnersHandicare Trapliften              

Vind zorg, hulp en informatieVeel bezochte onderwerpen

Wetgeving zorg
Zorgvakanties
Particuliere woonzorg
Hulpmiddelen

Wijzer per aandoening

Zorgthuis of in een instelling 
Regelingen voor mantelzorgers
Re-integratie
Jobcoach

Wat zijn de laatste hooroplossingen

Als het hoorvermogen achteruit gaat dan verloopt het horen minder goed en is er meer luisterinspanning nodig. Het slecht kunnen horen gaat gepaard met sociale isolatie, gevoelens van angst, depressie en onzekerheid. Dankzij de verschillende hooroplossingen die worden aangeboden kan een slechthorende naar tevredenheid horen.

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante