OV-begeleiderskaart

Kunt u vanwege een beperking niet zelfstandig met het openbaar vervoer reizen? Met een OV-Begeleiderskaart reist één begeleider gratis met u mee in trein, metro, tram en bus.

Wat is een OV-Begeleiderskaart?

Met een OV-Begeleiderskaart reist één begeleider gratis met u mee. Een OV-Begeleiderskaart staat op úw naam. U kunt dus met verschillende begeleiders reizen. De kaart is 1 of 5 jaar geldig en te gebruiken in vrijwel alle treinen en metro's, trams en bussen. Kaarten uitgegeven na 20 maart 2017 zijn voorzien van een chip om de poortjes op treinstations en op metrostations van GVB en RET te openen. 

OV-Begeleiderskaart aanvragen

Om een OV-Begeleiderskaart aan te vragen, belt u met Argonaut: 030-2354661. U moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U woont in Nederland
  • U én uw begeleider moeten minstens 12 jaar oud zijn
  • U maakt de hele reis gezamenlijk
  • U reist zelf met een geldig vervoerbewijs, terwijl uw begeleider de OV-Begeleiderskaart als vervoerbewijs kan gebruiken
  • U of uw begeleider mogen niet zelf de rolstoelbrug bedienen, dat mag alleen de NS Reisassistent 

Geen geldig vervoerbewijs

Het kan gebeuren dat het voor u onmogelijk is om vooraf een kaartje te kopen. Reist u zonder begeleider, maar kunt u zich wel legitimeren? Dan geeft de conducteur u uitstel van betaling. Uw OV-Begeleiderskaart geldt in dit geval als legitimatie. U ontvangt dan een acceptgiro thuis, waarmee u uw treinkaartje tegen het normale tarief kunt betalen.

Uw Toegangspas Begeleider

Bij een OV-Begeleiderskaart uitgegeven voor 20 maart 2017 werd automatisch een Toegangspas Begeleider verstrekt. Met deze Toegangspas kan uw begeleider de poortjes op treinstations en op metrostations van GVB en RET openen. Het is geen vervoerbewijs. Reizen kan alleen met de OV-Begeleiderskaart. De Toegangspas is gratis en 5 jaar geldig.

Sinds 20 maart 2017 krijgt u bij het aanvragen van een nieuwe of vervangende OV-Begeleiderskaart niet langer meer 2 kaarten thuisgestuurd. U ontvangt 1 hardplastic OV-Begeleiderskaart. Deze is voorzien van een chip om de poortjes te openen.

Bent u nog in bezit van een OV-Begeleiderskaart met losse Toegangspas Begeleider? U kunt deze gewoon blijven gebruiken totdat deze verlopen zijn.

 

PartnersHandicare Trapliften              

Vind zorg, hulp en informatieVeel bezochte onderwerpen

Wetgeving zorg
Zorgvakanties
Particuliere woonzorg
Hulpmiddelen

Wijzer per aandoening

Zorgthuis of in een instelling 
Regelingen voor mantelzorgers
Re-integratie
Jobcoach

Wat zijn de laatste hooroplossingen

Als het hoorvermogen achteruit gaat dan verloopt het horen minder goed en is er meer luisterinspanning nodig. Het slecht kunnen horen gaat gepaard met sociale isolatie, gevoelens van angst, depressie en onzekerheid. Dankzij de verschillende hooroplossingen die worden aangeboden kan een slechthorende naar tevredenheid horen.

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante