OV-begeleiderskaart

Kunt u vanwege een beperking niet zelfstandig met het openbaar vervoer reizen? Met een OV-Begeleiderskaart reist één begeleider gratis met u mee in trein, metro, tram en bus.

Wat is een OV-Begeleiderskaart?

Met een OV-Begeleiderskaart reist één begeleider gratis met u mee. Een OV-Begeleiderskaart staat op úw naam. U kunt dus met verschillende begeleiders reizen. De kaart is 1 of 5 jaar geldig en te gebruiken in vrijwel alle treinen en metro's, trams en bussen. Kaarten uitgegeven na 20 maart 2017 zijn voorzien van een chip om de poortjes op treinstations en op metrostations van GVB en RET te openen. 

OV-Begeleiderskaart aanvragen

Om een OV-Begeleiderskaart aan te vragen, belt u met Argonaut: 030-2354661. U moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U woont in Nederland
  • U én uw begeleider moeten minstens 12 jaar oud zijn
  • U maakt de hele reis gezamenlijk
  • U reist zelf met een geldig vervoerbewijs, terwijl uw begeleider de OV-Begeleiderskaart als vervoerbewijs kan gebruiken
  • U of uw begeleider mogen niet zelf de rolstoelbrug bedienen, dat mag alleen de NS Reisassistent 

Geen geldig vervoerbewijs

Het kan gebeuren dat het voor u onmogelijk is om vooraf een kaartje te kopen. Reist u zonder begeleider, maar kunt u zich wel legitimeren? Dan geeft de conducteur u uitstel van betaling. Uw OV-Begeleiderskaart geldt in dit geval als legitimatie. U ontvangt dan een acceptgiro thuis, waarmee u uw treinkaartje tegen het normale tarief kunt betalen.

Uw Toegangspas Begeleider

Bij een OV-Begeleiderskaart uitgegeven voor 20 maart 2017 werd automatisch een Toegangspas Begeleider verstrekt. Met deze Toegangspas kan uw begeleider de poortjes op treinstations en op metrostations van GVB en RET openen. Het is geen vervoerbewijs. Reizen kan alleen met de OV-Begeleiderskaart. De Toegangspas is gratis en 5 jaar geldig.

Sinds 20 maart 2017 krijgt u bij het aanvragen van een nieuwe of vervangende OV-Begeleiderskaart niet langer meer 2 kaarten thuisgestuurd. U ontvangt 1 hardplastic OV-Begeleiderskaart. Deze is voorzien van een chip om de poortjes te openen.

Bent u nog in bezit van een OV-Begeleiderskaart met losse Toegangspas Begeleider? U kunt deze gewoon blijven gebruiken totdat deze verlopen zijn.

 

PartnersHandicare Trapliften              

Vind zorg, hulp en informatie

 

Gevolgen miljoenennota 2020 voor zorg en welzijn

De Miljoenennota en Rijksbegroting worden op Prinsjesdag (dinsdag 17 september 2019) weer bekend gemaakt.

Wat zijn de gevolgen van de Miljoenennota 2020 voor zorg en welzijn? Lees hier wat reeds bekend is

Wonen, zorg &  leven

Uw eigen appartement in een kleinschalig, sfeervol pand. Alle benodigde zorg 24 uur per dag binnen handbereik. Veel persoonlijke aandacht voor uw welzijn. 15 locaties in Nederland.

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante