Middelbaar beroepsonderwijs (MBO)

Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) leidt studenten op voor een beroep. Na een mbo-opleiding kunnen studenten ook doorstromen naar een vervolgopleiding in het mbo of het hoger beroepsonderwijs (hbo).

Regionale opleidingscentra (roc’s), agrarische opleidingscentra (aoc’s) en vakscholen

Regionale opleidingencentra (roc's), agrarische opleidingscentra (aoc’s) en vakscholen verzorgen de opleidingen in het mbo. Roc’s hebben een breed opleidingenaanbod voor verschillende beroepssectoren. Aoc’s leiden op voor beroepen in de groene sector, bijvoorbeeld als hovenier. Vakscholen verzorgen opleidingen voor een bijzonder beroepenveld, bijvoorbeeld in het havenbedrijf.

Er zijn ook particuliere instellingen die mbo-opleidingen aanbieden. Deze instellingen krijgen geen geld van de overheid. De kosten zijn voor studenten daardoor hoger.

Soorten beroepsopleidingen

Het mbo leidt op voor allerlei beroepen. Bijvoorbeeld voor beroepen in de zorg, de handel, de commerciële dienstverlening en de techniek. De website Beroepeninbeeld geeft een beeld welke mbo-opleidingen er zijn en waar ze gegeven worden

Mbo heeft 4 niveaus

Het mbo heeft opleidingen op 4 niveaus: mbo 1, 2, 3 en 4. Voor elk mbo-niveau gelden verschillende toelatingseisen. Ook de opleidingsduur verschilt. Die loopt uiteen van 0,5 jaar tot 4 jaar.

Leerwegen mbo

Studenten kunnen kiezen uit een beroepsopleidende leerweg (bol) en een beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Bij de bbl werken studenten 3 of 4 dagen per week in een bedrijf. De rest van de week volgen zij lessen op school. Bij de bol brengen studenten meer tijd op school door. Zij brengen wat zij geleerd hebben in de praktijk tijdens stages. De stage vormt 20% tot maximaal 60% van de opleiding.

Koepelorganisaties roc, aoc en particuliere instellingen

Opleidingscentra in het mbo vallen allemaal onder een koepelorganisatie. Voor roc's en vakscholen is dat de MBO Raad. Voor aoc’s is het de AOC Raad. Erkende particuliere instellingen kunnen terecht bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) zet zich in voor de belangen van alle mbo-studenten. Zij geeft advies en informatie.

Bron: Rijksoverheid

 

Gratis nieuwsbr ief
Blijf op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen met onze nieuwsbrief

E-mail
 

PartnersHandicare Trapliften                  

Ook een vermelding op de site?
Bekijk de diverse publicatiemogelijkheden

Vind zorg, hulp en informatie


 

De  Wat gevolgen van het Regeerakkoord voor de zorg?

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact 
Sitemap | Disclaimer

PR mogelijkheden
Promotiepakket
(Pers)berichten en events
Adverteren site en nieuwbrief

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorgvakantie

Samenwerkingspartners
JoHo | Het Coachhuis | Ik zoek loopbaanbegeleiding

Gratis Nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de wereld van zorg & hulp? Meld je aan

Volg Atlas van Zorg & Hulp
Twitter
Linked In
Facebook
Nieuwsbrief
RSS feed

 

© 2012 - 2016 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante