NAH-Wijzer

Landelijk is voor NAH de volgende definitie gekozen:

"Hersenletsel ten gevolge van welke oorzaak dan ook, anders dan rond of vanwege de geboorte ontstaan, dat leidt tot een onomkeerbare breuk in de levenslijn en tot het aangewezen zijn op hulpverlening".

Hersenletsel kan verschillende oorzaken hebben. Bij traumatisch hersenletsel is er sprake van een uitwendige oorzaak. Het hersenletsel wordt acuut veroorzaakt door geweld van buitenaf. Niet traumatisch hersenletsel heeft een inwendige oorzaak.

Er is sprake van een onomkeerbare breuk in de levenslijn dat wil zeggen dat de cliënt en zijn omgeving door het letsel in het als vanouds voortzetten van het leven belemmerd worden.

Bron: nahzorg/nl

Hulporganisaties en informatie

Niet aangeboren hersenletsel (NAH) heeft veel gevolgen voor je manier leven en die van je naaste omgeving. Er komt vaak veel op je af. Je wilt bijv. meer weten over NAH, welke behandelingen mogelijk zijn en/of graag ervaringen delen met lotgenoten. Er zijn diverse organisaties die informatie en ondersteuning kunnen bieden.

 • Informatieve websites en belangenorganisaties ogv NAH

  • Hersenstichting Nederland: De Hersenstichting helpt hersenaandoeningen voorkomen en genezen en wil ervoor zorgen dat patiënten een zo volwaardig mogelijk leven kunnen leiden
  • Hersenletselteams: Mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH), familieleden en hulpverleners kunnen hun individuele vragen voorleggen aan een regionaal advies- en informatiepunt (coördinatiepunt NAH of hersenletselteam). 
  • NAH-Stichting: Een website die is gemaakt door ervaringsdeskundigen die allen te maken hebben met NAH in hun leven. Hier vind je onder andere meer informatie over NAH, lotgenotencontact en het NAH-Café.
  • NAH Vereniging: Wij zijn een vereniging voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel en naast betrokkenen; ook lotgenotencontact
  • Cerebraal: Cerebraal is de vereniging voor mensen die na hun geboorte getroffen zijn door enige vorm van hersenletsel.
  • Stichting Hersenletsel Ondersteuning Nederland: In de Stichting Hersenletselorganisaties Nederland [SHON] werken die organisaties met elkaar samen. Dat gebeurt door kennisoverdracht en –uitwisseling en door het zichtbaar maken van de problematiek waarmee mensen met NAH te kampen hebben
  • NAH Algemeen: Deze informatie website over NAH ( Niet Aangeboren Hersenletsel of Hersenaandoening ) is gemaakt voor en door mensen Met NAH, hun partners en vrienden. U kunt mensen met NAH ontmoeten en communiceren via de chat of op het Forum.
  • Hersenletsel.nl: Op deze site geven de samenwerkende hersenletselverenigingen (SHV) informatie en tips om desondanks zo prettig mogelijk te leven
  • Professionals in NAH: Betrokken begeleiding voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel en hun omgeving
  • NAH-Stichting: Een website die is gemaakt door ervaringsdeskundigen die allen te maken hebben met NAH in hun leven. Hier vind je onder andere meer informatie over NAH, lotgenotencontact en het NAH-Café.
  • NAH Zorg: NAH Zorg geeft nazorg en ondersteuning aan kinderen en volwassenen met Niet Aangeboren Hersenletsel en aan hun familie. Als professioneel, onafhankelijk maar betrokken cliëntservicebureau zorgt NAH Zorg voor een goed behandel- en begeleidingsplan. Mensen met NAH hebben recht op menselijke aandacht en integrale nazorg.
  • NAH Reintegratie: N.A.H. (Niet Aangeboren Hersenletsel) Reïntegratie richt zich behalve op het vinden van een geschikte baan, ook op het bereiken van een bevredigend levensperspectief.
  • Film: beroerte, ervaringen van revalidanten
 • NAH Patientenorganisaties

 • NAH Lotgenotencontact

(Poli)klinische revalidatie

Hieronder vind je een aantal revalidatiecentra in Nederland. Klinische revalidatie betekent dat je gedurende het behandeltraject verblijft binnen het revalidatie centrum. Uiteraard kan revalidatie ook poliklinisch. Je bezoekt een revalidatiecentrum of een revalidatieafdeling in een ziekenhuis regelmatig voor je behandeling, zonder er te overnachten. Vraag je arts of huisarts voor meer informatie hierover.

Wet- en regelgeving

In Nederland kennen we uiteenlopende wet- en regelgevingen die zorg en welzijn mogelijk maken. Te denken valt aan de  Wet maaschappelijke ondersteuning (Wmo), Zorgverzekeringswet (Zvw), Wet langdurige zorg (Wlz), Persoonsgebondenbudget (Pgb).

Overzicht wetgeving Zorg & Welzijn 

Zorgwijzer

Er zijn verschillende vormen van zorg mogelijk in Nederland, zowel thuis als in een (zorg)instelling, die kunnen bijdragen aan het behouden en bevorderen van de kwaliteit van leven. Welke zorg passend is, is afhankelijk van je zorgbehoefte en wordt grotendeels bepaald door de aard en/of stadium van je ziekte en je persoonlijke (leef)situatie.

Via de Zorgwijzer vind je meer informatie over zorgverleners (therapeuten, behandelaars, zorginstellingen e.d.)

 • Waarvoor kun je terecht bij de betreffende zorgverlener?
 • Hoe regel je de zorg?
 • Wat zijn de eventuele kosten en/of vergoedingen?
 • Waar vind je de betreffende zorgverlener in de buurt (ism Zorgkaart Nederland)?

Hulpmiddelen

Er zijn allerlei voorzieningen en hulpmiddelen om het leven met een beperking makkelijker te maken. Voorbeelden zijn: rolstoel, scootmobiel, woningaanpassing, hulpmiddelen bij medische behandelingen. Het doel is om de zelfredzaamheid in en om de woning te bevorderen en/of een beperking te compenseren.

Een overzicht van hulpmiddelen die ondersteuning kunnen geven aan mensen met een longziekte bij dagelijkse activiteiten, vervoer/verplaatsen en wonen.

Financiële regelingen

Een chronische ziekte kan ook gevolgen hebben voor je inkomenssituatie en bovendien kunnen de kosten in verband met je ziekte behoorlijk oplopen. Dit kunnen kosten zijn voor zorg, vervoer, hulpmiddelen, aanpassing en voorzieningen. Er zijn uiteenlopende wet en regelgevingen om deze kosten te compenseren dan wel om in tegemoet te komen. Enkele voorbeelden zijn: Bijzonder bijstand, belastingaftrek, zorgtoeslag, mantelzorgcompliment etc.

Bekijk het overzicht van financiële regelingen

Zorgvakanties

Iedereen wil zo nu en dan wel eens lekker op vakantie. Maar als je afhankelijk bent van zorg en/of hulp kan dit een drempel vormen. Het kan zijn dat de accommodatie aan bepaalde eisen dient te voldoen (bijv. toegankelijk voor een rolstoel of anti-allergeen). Misschien dient er zorg geregeld te worden en/of heb je bepaalde hulpmiddelen nodig. Waar en hoe regel je een (aangepaste) vakantie?

Nederlandse bestemmingen
Geniet van de prachtige natuur op de Veluwe, de brede zandstranden langs de Noordzee, het charisma en de historie van oudste steden of het oerhollandse boerenlandschap.
Accommodaties | Reisorganisaties

Europese bestemmingen
Zoek de zon op aan de kust van Spanje, de Griekse eilanden of de Turkse Riviera. Proef de ambiance van pittoreske dorpjes in Frankrijk, de authentieke steden in Italië of de prachtige Alpen.
Accommodaties | Reisorganisaties

Verre bestemmingen
Laat je verblinden door de hagelwitte stranden van Curacao of Thailand, maak kennis met de wildparken in Zuid-Afrika, de palmstranden in Kenia of de natuurschatten van Costa Rica.
Accommodaties | Reisorganisaties

Kuur- en hersteloorden
Op zoek naar ontspanning met een medische gevoelswaarde? Bezoek een kuuroord of wellnessresort. Er zijn ook kuuroorden speciaal voor mensen met chronische aandoeningen.
Kuren & wellness

Zorghotels
Herstellen na een operatie of na opname in het ziekenhuis? Of genieten tijdens een vakantie met zorg en hulp? Dat kan binnen een zorghotel. Het is vergelijkbaar met een doorgaans hotel
Zorghotels

 

Vind zorg, hulp en informatie

 

Gevolgen miljoenennota 2020 voor zorg en welzijn

De Miljoenennota en Rijksbegroting worden op Prinsjesdag (dinsdag 17 september 2019) weer bekend gemaakt.

Lees hier wat de gevolgen van de Miljoenennota 2020 zijn voor zorg en welzijn

Wonen, zorg &  leven

Uw eigen appartement in een kleinschalig, sfeervol pand. Alle benodigde zorg 24 uur per dag binnen handbereik. Veel persoonlijke aandacht voor uw welzijn. 15 locaties in Nederland.

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante