Aanvullende zorgverzekering

U kunt een aanvullende verzekering afsluiten voor zorg die niet gedekt is in de basisverzekering. Bijvoorbeeld fysiotherapie, uitgebreide tandartshulp en alternatieve geneeswijzen. De inhoud, kosten en voorwaarden van de aanvullende verzekeringen verschillen per zorgverzekeraar. Er zijn geen wettelijk regels voor de aanvullende verzekeringen. Elke zorgverzekeraar biedt meerdere aanvullende pakketten. In principe kunt u een aanvullende verzekering alleen afsluiten bij de verzekeraar waar u uw basisverzekering hebt afgesloten.

Hieronder hebben we een aantal voorbeelden van zorg, waarvoor u een aanvullende verzekering  kunt afsluiten: 

  • Alternatieve geneeswijze
  • Brillen en lenzen
  • Fysiotherapie
  • Medische hulp buitenland
  • Orthodontie
  • Psychologische hulp
  • Tandarts
  • Vergoeding zwangerschap en bevalling

Geen acceptatieplicht zorgverzekeraar

In tegenstelling tot de basisverzekering heeft de zorgverzekeraar geen acceptatieplicht bij een aanvullende verzekering. Heeft u bijvoorbeeld problemen hebt met uw gezondheid, dan mag de zorgverzekeraar u weigeren of een hogere premie vragen. Bij sommige aanvullende verzekeringen moet u een medische vragenlijst invullen of een verklaring van de tandarts meesturen.

Aanvullende verzekering vergelijken

De vergoedingen en de premies van aanvullende verzekeringen verschillen per zorgverzekeraar. Kijk voor meer informatie over de aanvullende verzekering op de website van de betreffende zorgverzekeraar of neem telefonisch contact op.

Zorgverzekeringen vergellijken

KiesBeter biedt geen informatie meer over zorgverzekeringen. Naast de Consumentenbond zijn er uiteenlopende zorgverzekeringsvergelijkingssites. Echter, deze zijn minder onafhankelijk in vergelijking met KiesBeter.

 

NZa waarschuwt verzekerden

Verzekerden die een behandeling ondergaan bij een zorgaanbieder waar hun verzekeraar geen contract mee heeft, moeten goed opletten welke kosten zij zelf moeten betalen. Consumenten krijgen niet-gecontracteerde zorg niet altijd meer volledig vergoed, waarschuwt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) na de Marktscan Zorgverzekeringsmarkt.

De NZa adviseert consumenten om bij het keuzemoment in het najaar goed te kijken welke zorgaanbieders een contract hebben met verzekeraars en wat zij zelf moeten betalen als zij kiezen voor een niet-gecontracteerde aanbieder. Dit moet duidelijk vermeld staan op de website van verzekeraars.

Toezichtskader zorgplicht

De NZa verduidelijkte dit voorjaar het toezichtskader zorgplicht op dit punt: iedere vergoeding tussen de 1 en 100 procent is mogelijk. Verzekeraars moeten vooraf wel duidelijk zijn hoe hoog de vergoeding is. En daar schort het soms aan, meent de NZa. Zo ontving de autoriteit veel vragen over de hoogte van vergoedingen voor mondzorg in het aanvullende pakket. De NZa controleert vervolgens of de websites van verzekeraars hier helder over zijn en stuurt indien nodig bij. Verder vindt de NZa het wenselijk dat verzekeraars voor het keuzemoment van de zorgverzekering duidelijk zijn over wat ze te bieden hebben.

 

PartnersHandicare Trapliften              

Vind zorg, hulp en informatie

 

Gevolgen miljoenennota 2020 voor zorg en welzijn

De Miljoenennota en Rijksbegroting worden op Prinsjesdag (dinsdag 17 september 2019) weer bekend gemaakt.

Wat zijn de gevolgen van de Miljoenennota 2020 voor zorg en welzijn? Lees hier wat reeds bekend is

Wonen, zorg &  leven

Uw eigen appartement in een kleinschalig, sfeervol pand. Alle benodigde zorg 24 uur per dag binnen handbereik. Veel persoonlijke aandacht voor uw welzijn. 15 locaties in Nederland.

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante