Vliegen met electrische rolstoel

Net als iedere Nederlander wil jij er tijdens de vakantie het liefst ook even tussenuit. Of je nou in een rolstoel zit of niet. Toch moet je wanneer je een mobiliteitsbeperking hebt wel met het één en ander rekening houden. In dit artikel vind je tien tips die jouw vliegreis een stuk prettiger zullen maken
 
 • Vraag hulp in de vorm van assistentie

  De meeste vliegvelden en luchtvaartmaatschappijen hebben speciale (rolstoel) assistentie regelingen, zodat jij met een gerust hart op vakantie kan gaan. Zo kan je met assistentie van een werknemer van de luchtvaartmaatschappij door de douane heen geloodst worden en/of naar het vliegtuig gebracht worden. Naar horen zeggen neemt de assistentie zorgen en stress bij je weg en krijg je een persoonlijke behandeling zodat jouw vakantie goed kan beginnen. Op Schiphol kan je bijvoorbeeld via deze link assistentie aanvragen. Hou er wel rekening mee dat je dit ver van te voren dient aan te geven.

 • Vraag of je eerder of juist later het vliegtuig in mag

  Vind je de rolstoel assistentie wat overdreven? Dan kan je altijd nog vragen of je eerder of juist later in het vliegtuig mag dan de andere passagiers. Op deze manier vermijd je de drukte en voel je je veel minder opgejaagd. Ook verminderd dit de hoeveelheid prikkels die je te verduren hebt aanzienlijk.

 • Neem je medische bagage mee

  Medische bagage mag je kosteloos meenemen, dus neem deze ook mee. Neem van tevoren contact op met de luchtvaartmaatschappij om aan te geven dat je van deze mogelijkheid gebruik wilt maken. Elke maatschappij heeft weer andere regels over hoe deze hulpmiddelen vervoerd dienen te worden, dus het doen van navraag bij de maatschappij kan geen kwaad.

 • Kies voor een ‘gemakkelijke’ vlucht

  Een goede voorbereiding van je vakantie begint bij jezelf. Kies daarom voor een ‘gemakkelijke’ vlucht. Vertrek bijvoorbeeld van een vliegveld dat bekend voor je is en waarvan je weet dat de voor jou belangrijke voorzieningen aanwezig zijn. Maar zorg er bijvoorbeeld ook voor dat je een directe vlucht neemt, zodat je overstap-moeilijkheden vermijd. Bedank ook dat je vliegreis eigenlijk al begint vanaf het moment dat je de deur uitgaat, dus kies voor betrouwbaar vervoer naar het vliegveld waarvan je zeker weet dat je ruim op tijd aan gaat komen.

 • Check of je (elektrische) rolstoel überhaupt wel mee mag

  Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben bijzondere regels als het aankomt op het vervoeren van (elektrische)rolstoelen. Zo kan het zijn dat de type accu die op jouw rolstoel zit, niet vervoerd mag worden. Neem dus contact op met de maatschappij en controleer of je op de door jou te boeken vlucht je (elektrische) rolstoel wel mag meenemen. Doe dit voor het boeken, want je zal maar zien dat je al een ticket geboekt hebt en je niet mee mag door het type accu dat je rolstoel heeft.

 • Check de regels omtrent reizen met een rolstoel
  Of je nu alleen met je rolstoel het vliegtuig neemt of met een begeleider, in beide gevallen kan het geen kwaad om uit te zoeken wat de regels zijn omtrent vliegen met een rolstoel. In het algemeen is iemand met een (visuele) beperking verplicht om zich te laten begeleiden, maar de naleving van de regels varieert in de praktijk nogal. Een luchtvaartmaatschappij mag je namelijk weigeren als je eigen veiligheid of die van medepassagiers niet gegarandeerd kan worden. Zoek dus goed uit hoe jij veilig van A naar B kan vliegen.
 • Bereid je vlucht goed voor
  Het klinkt misschien logisch, maar het kan geen kwaad om overal ruim de tijd voor uit te trekken. Dit begint eigenlijk een week van tevoren al. Neem minstens 48 uur van tevoren contact op met de luchtvaartmaatschappij om de details rondom je vlucht en boarding nog een goed door te spreken. Plan je activiteiten op je reisdag ruim, zodat eventuele tegenvallers opgevangen kunnen worden. Wees dus liever drie uur van tevoren op het vliegveld aanwezig in plaats van twee uur. Zo verklein je de kans dat er echt iets mis kan gaan.
 • Zorg goed voor je (elektrische) rolstoel

  Je (elektrische) rolstoel is zo’n beetje je dierbaarste bezit, dus zorg er goed voor. Een kapotte rolstoel kan je vakantie namelijk goed verpesten. Zorg dat je de rolstoel goed inpakt voor vervoer; demonteer kwetsbare en losse onderdelen zelf en maak foto’s van de rolstoel voordat je hem voor transport afgeeft. Zo kan je bewijzen dat bepaalde schade door het transport gemaakt is en niet door jezelf. Gereedschap mag niet meegenomen worden op de vlucht dus demonteer je rolstoel voor de bagage-check en stap vroegtijdig over in een rolstoel van de luchthaven. Check na de vlucht je rolstoel goed op rare piepjes of mankementen en kaart ze meteen aan voordat je het vliegveld verlaat. Je weet namelijk nooit of dat gekke piepje gedurende de week uitgroeit tot een vervelend mankement.

 • Neem je zitkussen mee in het vliegtuig

  Het kan geen kwaad om je zitkussen mee te nemen in het vliegtuig. Dan weet je in ieder geval zeker dat je goed gepositioneerd kan zitten en je voldoende comfort hebt tijdens het vliegen. Bijkomend voordeel is dat je het zitkussen bij je hebt en dus ook niet kwijt kan raken tijdens het vervoer van de rolstoel in het bagageruim. Handig toch?

 • Vertrek met een goed humeur

  Als allerlaatste tip iets wat misschien heel vanzelfsprekend klinkt. Vertrek met een goed humeur en de juiste mindset. Zorg dat je uitgerust aan de vliegreis begint, zodat je eventuele tegenvallers wat makkelijker opvangt dan wanneer je al doodmoe of slecht gehumeurd bent. Bereid dus ook de dagen voor vertrek goed voor door genoeg slaap te pakken en niet teveel drukte of deadlines te hebben tijdens deze laatste dagen. Just relax!

Heb jij al deze of de meeste van deze tips opgevolgd? Dan ben jij er helemaal klaar voor om goed uitgerust lekker op vakantie te gaan. Veel plezier en maak er een onvergetelijke tijd van!

Bron: Handicap.nl

 

Ervaringsverhalen

Op het Blog 'Vakantie-gehandicapten.blogspot.nl' delen Jan en Hanneke van der Linde hun ervaringen op het gebied van reizen als gehandicapten in een electrische rolstoel

"Tijdens onze reizen zien we vaak mensen kijken en denken 'Kan dat wel, vliegen met een handicap in een elektrische rolstoel?' Ja, dat kan. Gelukkig wel. Want mijn wereld met beperkingen wordt dan een stuk groter. Zo ben ik op Curacao geweest, in Mexico, Florida en Thailand. En ik ben regelmatig te vinden in Hongarije en Frankrijk."

Hanneke van der Linde heeft ondertussen een aantal artikelen geschreven (van ticket kopen, het reserveren van een stoel, het meenemen van hulpmiddelen tot aan het reisklaar maken van je electrische rolsoel of scootmobiel). Hieruit blijkt dat een goede voorbereiding voor een gehandicapte noodzakelijk is. "Als rolstoelgebruiker kun je niet zo maar even een ticket kopen en de dag erop in het vliegtuig stappen. Je hebt, ook met een scootmobiel, waarschijnlijk hulp nodig van de assistentie op Schiphol."

Lees alle ervaringen en tips op het Blog: Vliegen met een rolstoel

PartnersHandicare Trapliften              

Vind zorg, hulp en informatie

 

Wonen, zorg & leven

Uw eigen appartement in een kleinschalig, sfeervol pand. Alle benodigde zorg 24 uur per dag binnen handbereik. Veel persoonlijke aandacht voor uw welzijn. 15 locaties in Nederland.

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante